Cartea tehnică a construcției
Dacă noi, ca persoane, avem la medicul de familie un dosar cu toate vaccinurile și evenimentele medicale, la fel, e obligatoriu ca fiecare construcție să aibă arhivat un dosar cu proiectul inițial și toate modificările survenite de-a lungul timpului.
Autor: Mihai Șercăianu
În articolul 17 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții regăsim următoarea formulare:
„Cartea tehnică a construcției cuprinde documentația privind proiectarea, documentația privind execuția, documentația privind recepția şi documentația privind urmărirea comportării în exploatare și intervenții asupra construcției, se întocmește prin grija investitorului și se predă proprietarului construcției”.
Pe scurt, cartea tehnică a construcției reprezintă ansamblul documentelor tehnice, întocmite încă din primele minute ale vieții construcției, pornind de la concepție, din faza etapei de autorizare, până la demolarea ei. Aceasta este importantă pentru a știi modul în care a fost construită clădirea respectivă, astfel încât fiecare intervenție să fie monitorizată și fundamentată.
Cartea tehnică se predă investitorului de către dirigintele de șantier, la finalizarea lucrărilor de construcție, care la rândul lui a preluat toate documentele de la proiectant și executant. Ulterior, cartea tehnică a imobilului se predă de către investitor proprietarului în două etape:
documentația privind proiectarea și execuția se predau la recepția terminării lucrărilor de construire;
documentația privind recepția și exploatarea construcției se predau la recepția finală.
Proprietarii construcțiilor au obligația să păstreze și să completeze la zi documentele cărții tehnice, iar în cazul asociației de proprietari acestea se păstrează și se completează la zi de către administrator. Cartea tehnica se predă obligatoriu la vânzarea construcției sau schimbarea deținătorului, noului proprietar.
În HG nr. 343/2017 regăsim conținutul in extenso al cărții tehnice și are următoarea structură:
Capitolul A: Documentația privind proiectarea, care include:
acte referitoare la tema de proiectare, avize de specialitate care au stat la baza întocmirii proiectului;
autorizația de construire;
documentația tehnică referitoare la construcție: planurile și detaliile de execuție, cu toate modificările aduse de proiectant, executant sau investitor, pe toata perioada execuției construcției, breviare de calcul pe specialități, caiete de sarcini, indicarea distinctă a diferențelor față de detaliile de execuție inițiale, cu precizarea cauzelor care au dus la aceste diferențe.
Capitolul B: Documentația privind execuția, care include:
procesul verbal de predare a amplasamentului;
înregistrările de calitate cu caracter permanent, efectuate pe parcursul execuției lucrărilor (argumentele tehnice, certificate de calitate, condica de betoane, procese verbale, rezultatele inferărilor efectuate etc);
proces verbal de recepție a terenului de fundare, a fundațiilor, a structurii de rezistență, de admitere a fazelor determinante;
expertize tehnice, rezultate ca urmare a unor greșeli de execuție;
caietele de atașament, jurnalul principalelor evenimente, procese verbale de constatare privind stadiul realizării construcției.
Capitolul C: Documentația privind recepția, care include:
procesele verbale de recepție la terminarea lucrărilor și recepție finală și acte anexate acestora;
alte acte încheiate ca urmare a cererii comisiilor de recepție.
Capitolul D: Documentația privind exploatarea, care include:
prevederile scrise ale proiectantului privind urmărirea comportării construcției, instrucțiunile de exploatare și întreținere și lista prescripțiilor de baza care trebuie respectate pe timpul exploatării construcției;
proiectele în baza cărora s-au efectuat, după recepția finală a lucrărilor, modificări ale construcției fată de proiectul inițial;
actele de constatare a unor deficiente apărute după recepția executării lucrărilor și măsurile de intervenție luate;
proiectul de urmărire specială a construcției, dacă este cazul;
procesele verbale de predare-primire a construcției în cazul schimbării proprietarului;
jurnalul evenimentelor.
Articol susținut prin programul Fondul Bucureștiul Pregătit, finanțat de ING Bank, IKEA România, Lidl România, Endava și Enel și gestionat de Fundația Comunitară București.