Expertiza tehnică și evaluarea vizuală rapidă (EVR)
Persoanele fizice nu pot demara un proces de evaluare vizuală rapidă, dar pot furniza date relevante autorității publice locale care contrastează și gestionează întreaga procedură la nivelul localității sau oferi informații inspectorilor de pe teren.
Autor: Mihai Șercăianu
Dacă expertiza tehnică reprezintă o radiografie detaliată completă a construcției urmată de încadrarea în cele patru clase de risc seismic și o serie de recomandări cu privire la scenariile de consolidare și punere în siguranță a acesteia – explicat pe larg aici.
Evaluarea vizuală rapidă (EVR) reprezintă un proces prin care se poate realiza un top al clădirilor care ne dau indicii că într-o etapă ulterioară, în urma expertizării tehnice, pot fi incluse în clasa 1 de risc seismic și pot necesita lucrări de consolidare.
Un raport al evaluării vizuale rapide are în medie 2 pagini format A4 și conține informații precum: numărul cadastral al imobilului, suprafața construită la sol, suprafața desfășurată a clădirii, numărul de niveluri, tipul structurii, perioada construirii, forma clădirii în plan orizontal și vertical, existența sau nu la fațadă a stâlpilor scurți și indicii privind anumite degradări structurale, însoțite de poze relevante colectate excluziv din exteriorul clădirii.
Un raport de expertiză tehnică, ce înglobează zeci de pagini și calcule, reprezintă o activitate mult mai complexă și conține: relevee ale clădirii, încercări distructive și nedistructive pornind de la fundația clădirii până la ultimul etaj, analize de laborator, modelări și calcul numeric, concluzionat printr-o serie de recomandări privind măsurile intervențiile la structură. Recomandările pentru clasele 1 si 2 de risc de risc seismic pornesc de la intervenții la anumite elemente structurale prin diferite cămășuiri până la soluția de demolare și reconstrucție a întregii clădiri.
Noțiunea de evaluare vizuală rapidă a fost introdusă prin Legea 212/2021 și detaliată prin Reglementarea Tehnică din 14 decembrie 2022 "Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, Indicativ RTC 10 - 2022". Conform acestei metodologii, putem inspecta din exteriorul clădirii o serie de caracteristici (precum regimul de înălțime, forma în plan vertical și orizontal sau degradări structurale), coroborate cu date oficiale, prin care putem realiza un top al clădirilor ce necesită expertiză și obligatoriu ulterior lucrări de consolidare. Un rezultat al raportului de evaluare vizuală rapidă nu reprezintă și nu este asimilat cu un rezultat al expertizei tehnice.
Evaluarea vizuală rapidă, elaborată pe baza Reglementării tehnice menționate mai sus, reprezintă o procedură de analiză simplă, din exterior, și pe baza informațiilor gestionate în surse publice, fără analiză inginerească de detaliu. De asemenea, scopul acestei analize diferă de cel al unei expertize, respectic prin EVR este urmărită ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic pentru stabilirea priorităților de investiții pentru punerea în siguranță a clădirilor față de acțiunea seismică.
Acest procedeu este realizat sistematic de către administrațiile publice, conform schemei atașate (extras din Strategia Națională de Reducere a Rsicului Seismic).
EVR-ul poate fi realizat de către inspectori - persoane fizice cu calificare universitară de nivel 6 (licență) în domeniul ingineriei civile, ingineriei instalațiilor, arhitecturii sau urbanismului sau studenți la ciclul de licență sau masterat în domeniul ingineriei civile, arhitecturii sau urbanismului.
E foarte important de reținut că persoanele fizice nu pot demara un proces de evaluare vizuală rapidă, dar pot furniza date relevante autorității publice locale care contrastează și gestionează întreaga procedură la nivelul localității sau oferi informații inspectorilor de pe teren.
După prioritizarea investițiilor, urmează procedurile de realizare a expertizării tehnică, elaborare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de intervenție (în cazul consolidării) sau a Studiului de Fezabilitate (în cazul reconstrucției), a Proiectului Tehnic și a Detaliilor de Execuție, respectiv a executării lucrărilor propriu zise și are la bază informații privind efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit.
Articol susținut prin programul Fondul Bucureștiul Pregătit, finanțat de ING Bank, IKEA România, Lidl România, Endava și Enel și gestionat de Fundația Comunitară București.