Podcast „Conversații despre Locuire” - Locuirea sub risc seismic (II)
„Reabilităm sau demolăm blocurile vulnerabile seismic?”
Dacă în episodul anterior al podcastului „Conversații despre locuire” am vorbit despre provocările oamenilor care locuiesc în blocurile cu bulină, în acest episod vorbim despre cât de importantă e implicarea lor în procesul de consolidare a acestora, dar și dacă aceasta este unica soluție pentru a locui în siguranță.
Ar trebui reabilitate clădirile de locuințe degradate care prezintă risc seismic major sau demolate pentru a construi altele mai sigure, mai durabile, mai eficiente energetic și mai bine adaptate nevoilor prezente și viitoare ale proprietarilor?
Discutăm cu membrii asociației Make Better: Bogdan Suditu, conferențiar universitar la Facultatea de Geografie din București, și Mihai Șercăianu, inginer și cadru didactic la Universitatea Tehnică de Construcții București. Invitații lor sunt Hussien Assan Abdelfarag Ali, președinte de bloc al unui imobil cu bulină din Piața Amzei, și Horia Bejan, arhitect și președinte de bloc al unui bloc monument istoric de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din București.
Pe Horia Bejan l-ați auzit și în episodul anterior vorbind despre munca sa în calitate de arhitect și președinte de bloc al unui imobil-patrimoniu din centrul Bucureștiului. Horia s-a lovit de-a lungul timpului de diferite blocaje care au apărut în proiectele de expertiză sau consolidare a blocului său. Dintre toate, cea mai dificilă e să-și convingă vecinii că siguranța clădirii în care locuiesc sau refacerea fațadei, cum și-ar dori cu toții, trebuie făcute cu bani din propriile buzunare, nu doar ale statului.
Am vorbit din nou cu Hussien Ali, președintele de bloc al unui imobil cu risc seismic din Piața Amzei. În activitatea lui de aproape 30 de ani la asociație, Hussien Ali a făcut multe drumuri la primăria Capitalei, încercând să obțină avize ca blocul său să fie pe lista celor care trebuie consolidate. A dus lungi discuții de lămurire cu vecinii să se implice mai mult, însă n-a avut mare succes. Una dintre soluțiile de a-i convinge e ca primăria să le ofere o altă locuință, într-un bloc din aceeași zonă. Dar poate fi asta o variantă acceptabilă și potrivită pentru toată lumea?
Podcastul „Conversații despre locuire” spune povestea caselor noastre: unde locuim, cum locuim, cum ne împăcăm cu vecinii, ce nevoi avem pentru a ne simți acasă mai în siguranță, mai la adăpost, mai bine.
În „Conversații” creăm un spațiu de reflecție cu privire la provocările locuirii în diferite comunități din România. Aducem împreună oameni și povești din teren: din așezări informale sau ghetouri, de la bloc și din casele cu bulină. Le completăm cu resurse de gândire de la specialiști și inspirație din afară, din dorința de a contribui la o mai bună înțelegere a problemelor, dar, mai ales, pentru a propune măsuri și soluții de rezolvare a acestora.
Conversații despre locuire
Poți să asculți episodul și pe Youtube sau Podbean.
Ascultă și episodul anterior dacă l-ai ratat unde am vorbit despre locuințele vulnerabile din București.